przestrzeń zdarzen elementarnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kozidrak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 29 mar 2010, o 21:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gliwice

przestrzeń zdarzen elementarnych

Post autor: kozidrak »

W pierwszej urnie są 2 kule białe i 3 czarne, a w drugiej 3 białe i 5 czarnych. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadnie sześć oczek, to losujemy jedną kulę z drugiej urny, w przeciwnym razie - jedną kulę z pierwszej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

przestrzeń zdarzen elementarnych

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \frac{3}{8}+\frac{5}{6}\cdot {\frac{2}{5}}\)
ODPOWIEDZ