trapez i kat alfa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kermitex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 1 lis 2005, o 07:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

trapez i kat alfa

Post autor: kermitex »

dany jest trapez rownoboczny o podstawach rownych 50cm i 20 cm. ile wynosi kat alfa znajdujacy sie przy dluzszej podstawie?
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

trapez i kat alfa

Post autor: jasny »

kermitex pisze:dany jest trapez rownoboczny
Trapez równoboczny to romb
kermitex pisze:o podstawach rownych 50cm i 20 cm
Zatem sprzeczność....
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

trapez i kat alfa

Post autor: DEXiu »

Chyba nie równoboczny a równoramienny Zrzutujmy sobie krótszą podstawę na dłuższą (ciągniemy wysokości z wierzchołków). Powstają nam dwa przystające trójkąty prostokątne. Jedną przyprostokątną już mamy - ma ona długość 20 cm., a długość drugiej liczymy odejmując krótszą od dłuższej i dzieląc przez 2 (czyli ma długość (50-20)/2=15 cm). Zatem \(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{20}{15}=\frac{4}{3}}\), skąd \(\displaystyle{ \alpha=arctg\frac{4}{3}}\) (ile to jest dokładnie to już pozostawiam Tobie )

P.S. jasny czepiasz się
ODPOWIEDZ