promień półkola
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 16:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
promień półkola
trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 9 i 12 wpisano w półkole, którego środek znajduje się na przeciwprostokątnej. Wyznacz promień tego półkola.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 6 razy
promień półkola
z pitagorasa: przeciwprostokątna = 15
a środek przeciwprostokątnej jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym (przeciwprostokątna jest jego średnicą) więc r = 7,5
a środek przeciwprostokątnej jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym (przeciwprostokątna jest jego średnicą) więc r = 7,5
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 19 razy
promień półkola
Ale jak półkole może mieć promień Wikipedia "Promień to w geometrii odcinek łączący środek koła, okręgu, kuli z dowolnym punktem położonym na jej brzegu"
odcinek łączący środek koła to chyba chodzi o punkt A
Według Ciebie jest to odcinek |FB|
odcinek łączący środek koła to chyba chodzi o punkt A
Według Ciebie jest to odcinek |FB|
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 6 razy
promień półkola
No nie wiem, wlasnie czy dobrze na to popatrzyłem... wpisałem ten trójkąt tak ze |EB| = d
no tak... ale środek półkola nie lezy mi na przeciwprostokątnej...
no tak... ale środek półkola nie lezy mi na przeciwprostokątnej...