1. W trójkącie prostokątnym ABC punkt D jest środkiem przeciwprostokątnej AB. Punkt E należy do przyprostokątnej AC oraz ED jest prostopadły do AC.
a)Wykaż, że trójkąty ADE i DCE są przystające.
b)Wiedząc dodatkowo, że \(\displaystyle{ |ED| = 4 cm, |CD| = 8,5 cm}\), oblicz długość boków trójkąta ABC.
2. Na trójkącie ABC opisano okrąg o środku w punkcie O. Oblicz miary kątów trójkąta ABC wiedząc, że oraz \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle AOB\right| =100stopni}\) oraz \(\displaystyle{ 3 \left| \sphericalangle BOC \right| = 10\left| \sphericalangle AOC\right|}\)