Promień okręgu wpisanego w trójkat -- Błąd?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Urielek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

Promień okręgu wpisanego w trójkat -- Błąd?

Post autor: Urielek »

Witam, zadanie wydaje sę dośc proste ale licze i nie mogę doliczyć, moim zdaniem jest błąd w treści może ktoś to sprawdzić, oto jego treść:

Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o obwodzie 30cm ma długość 7 cm. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz pole tego trójkąta.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Promień okręgu wpisanego w trójkat -- Błąd?

Post autor: Justka »

Promień okręgu opisanego to połowa przeciwprostokatnej, więc \(\displaystyle{ 2r=c \ \Rightarrow \ c= 14}\), więc suma dł. przyprostokątnych jest równa \(\displaystyle{ a+b=16}\), ponadto z tw. Pitagorasa masz \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2 \ \Leftrightarrow \ a^2 +(16-a)^2=14^2 \Rightarrow \ \ a= ...}\), wzór na promień okręgu wpisanego \(\displaystyle{ r=\frac{2P}{a+b+c}}\). Jednak błędu nie ma
Chopin222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 6 razy

Promień okręgu wpisanego w trójkat -- Błąd?

Post autor: Chopin222 »

r=1 tak mi wychodzi
Urielek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

Promień okręgu wpisanego w trójkat -- Błąd?

Post autor: Urielek »

A no tak.. ehh głupie błędy rachunkowe... Ok dzięki.
ODPOWIEDZ