Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
koliuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu

Post autor: koliuk »

Proszę o pomoc:

Oblicz pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu o średnicy 16cm wiedząc, że obwód tego trapezu jest równy 72cm.


Z tego zadania jedyne co rozumiem to obwód 72cm i to iż średnica okręgu jest wysokością czyli h=16cm.
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu

Post autor: ar1 »

suma podstaw musi dać polowe obwodu(warunek aby wielokąt dało się opisać na okręgu)
h=10
wiec
\(\displaystyle{ p= \frac{1}{2} * 10 * 36}\)-- 28 mar 2010, o 20:37 --tam się pomyliłem
oczywiście h= 16 a nie 10
koliuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu

Post autor: koliuk »

Zadanie rozwiązane dzięki:)
ODPOWIEDZ