Trapez równoramienny, okrąg wpisany i opisany (7pkt)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
luthien91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 12 paź 2009, o 20:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Trapez równoramienny, okrąg wpisany i opisany (7pkt)

Post autor: luthien91 »

Trapez równoramienny o przekątnej długości 13 cm i obwodzie równym 48 cm jest opisany na okręgu. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez i długość promienia okręgu opisanego na tym trapezie.

Udało mi się obliczyć długość ramienia trapezu:
(trapez oznaczyłam ABCD gdzie AB to dłuższa podstawa a CD krótsza, ramiona to AD i BC)

Obliczyłam w ten sposób:
|AB|+|CD|=|AD|+|BC|
wiadomo, że |AD|=|BC| więc
|AB|+|CD|=2|AD|
Obw=48=|AB|+|CD|+2|AD| => |AB|+|CD|= 48 - 2|AD|
48-2|AD|=2|AD| => |AD|=12
|AB|+|CD|= 24
nie wiem co dalej, byłabym wdzięczna za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez równoramienny, okrąg wpisany i opisany (7pkt)

Post autor: piasek101 »

Poprowadź wysokość z wierzchołka kata rozwartego - zobacz trójkąt prostokątny z przekątną i jednym z boków zależnym od sumy podstaw.
luthien91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 12 paź 2009, o 20:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Trapez równoramienny, okrąg wpisany i opisany (7pkt)

Post autor: luthien91 »

No tak, dzięki
ODPOWIEDZ