Wielokąty podobne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kamilos1938
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 lis 2008, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Wielokąty podobne

Post autor: Kamilos1938 »

Na rysunku poniżej trójkąty ABC i CBD są podobne. Boki Trójkąta CBD mają długości |CD| = 2, |DB| = 3. |BC| = 4. Znajdź długości boków AB i AC.

BIBI11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 mar 2010, o 21:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zielona Góra

Wielokąty podobne

Post autor: BIBI11 »

trójkat ma 4,6,8-- 28 mar 2010, o 10:46 --trójkat ma 4,6,8
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wielokąty podobne

Post autor: TheBill »

Jeżeli są podobne, to:

\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|CB|} = \frac{|CB|}{|BD|}}\)
Kamilos1938
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 lis 2008, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Wielokąty podobne

Post autor: Kamilos1938 »

TheBill pisze:Jeżeli są podobne, to:

\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|CB|} = \frac{|CB|}{|BD|}}\)
Dzięki.

A wiesz, jak wliczyć |AC|, zastanawiam się od jakiegoś czasu i nie potrafię nic wymyślić.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wielokąty podobne

Post autor: TheBill »

Na tej samej zasadzie. Spróbuj sam, to nie takie trudne
ODPOWIEDZ