oblicz stosunek pól trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
oblicz stosunek pól trójkątów
Oznaczamy: na przeciwko A leży bok a ...... ;
wysokości : h; 3h. wysokość CF dzieli AB na : x, ( c - x );
porównujemy pola: \(\displaystyle{ a \cdot h = b \cdot 3 h \,\,\,}\) --> \(\displaystyle{ \,\,\, a = 3b}\);
coś dzisiaj wszystko myślę na opak ?
wysokości : h; 3h. wysokość CF dzieli AB na : x, ( c - x );
porównujemy pola: \(\displaystyle{ a \cdot h = b \cdot 3 h \,\,\,}\) --> \(\displaystyle{ \,\,\, a = 3b}\);
coś dzisiaj wszystko myślę na opak ?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2010, o 18:51 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
oblicz stosunek pól trójkątów
Oznaczamy: na przeciwko A leży bok a ...... ;
wysokości : h; 3h. dwusieczna CF .
porównujemy pola: \(\displaystyle{ a \cdot h = b \cdot 3 h \,\,\, --> \,\,\, a = 3b}\)
z punktu F prowadzimy wysokości do ramion trójkąta: FM, FN, które razem z dwusieczną tworzą trójkąty prostokątne przystające - wysokości są równe. wyznaczasz stosunek pól.
wysokości : h; 3h. dwusieczna CF .
porównujemy pola: \(\displaystyle{ a \cdot h = b \cdot 3 h \,\,\, --> \,\,\, a = 3b}\)
z punktu F prowadzimy wysokości do ramion trójkąta: FM, FN, które razem z dwusieczną tworzą trójkąty prostokątne przystające - wysokości są równe. wyznaczasz stosunek pól.