Stosunek miar kątów czworokąta jest równy 1:2:3:4. Zatem najmniejszy kąt tego wielokąta ma miarę??
jak można to prosiłabym też o rysunek
miary katów czworokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 mar 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
miary katów czworokąta
Suma miar wszystkich kątów wewnętrznych czworokąta wynosi \(\displaystyle{ 360^o}\). Oznaczając przez \(\displaystyle{ \alpha}\) miarę najmniejszego z tych kątów mamy z założenia \(\displaystyle{ \alpha+2\alpha+3\alpha+4\alpha=360^o}\), czyli \(\displaystyle{ 10\alpha=360^o}\), tj. \(\displaystyle{ \alpha=36^o}\).