W trójkącie prostokątnym....

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ladywriter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubelskie

W trójkącie prostokątnym....

Post autor: ladywriter »

Może mi ktoś pomóc?:) Nie mieliśmy nawet średniej geometrycznej, a tu takie zadanie...

W trójkącie prostokątnym jeden bok jest średnią geometryczną dwóch pozostałych. Oblicz funkcje trygonometryczne kąta ostrego.

Dziękuję z góry
afugssa

W trójkącie prostokątnym....

Post autor: afugssa »

Średnia geometryczna \(\displaystyle{ n}\) dodatnich liczb \(\displaystyle{ a_1,a_2,...,a_n}\), to \(\displaystyle{ \sqrt[n]{a_1 \cdot a_2 \cdot ... \cdot a_n}}\). Pozdrawiam!
ladywriter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubelskie

W trójkącie prostokątnym....

Post autor: ladywriter »

Dziękuję... Ale jak to zastosować w zadaniu?
ODPOWIEDZ