Witam!
Metalową kulę o promieniu R = 5 cm przetopiono w całości na kuleczki o promieniu r = 0,25. Ile uzyskano w ten sposób małych kulek.
Zadanie wydaje się proste, lecz jest punktowane na 5pkt, czy nie wystarczy podzielić promienia większej kuli na promień małych kulek?
promień kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 19 razy
promień kuli
\(\displaystyle{ Vduzej=125 \cdot \frac{4}{3} \cdot \pi}\)
\(\displaystyle{ V=166.666 \pi}\)
\(\displaystyle{ Vmalej=0,015625 \cdot \frac{4}{3} \cdot \pi}\)
\(\displaystyle{ V=0,02083 \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{166.666 \pi}{0,02083 \pi} \approx 8001}\)
\(\displaystyle{ V=166.666 \pi}\)
\(\displaystyle{ Vmalej=0,015625 \cdot \frac{4}{3} \cdot \pi}\)
\(\displaystyle{ V=0,02083 \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{166.666 \pi}{0,02083 \pi} \approx 8001}\)