jaką część okręgu stanowi łuk

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marta3712
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 27 paź 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 2 razy

jaką część okręgu stanowi łuk

Post autor: marta3712 »

wyraź w procentach (z dokładnością do 1%), jaką część okręgu stanowi łuk okręgu o promieniu r, jeśli długość łuku jest równa l:
a) r=5 cm , l=20 cm,
b) r= 0,25 pi dm, l= 6cm,
c) r= \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) dm, l= \(\displaystyle{ \sqrt{12pi}}\) dm
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

jaką część okręgu stanowi łuk

Post autor: Mikhaił »

\(\displaystyle{ \frac{l}{2 \cdot \pi \cdot r} \cdot 100 \%}\)
ODPOWIEDZ