W trójkąt równoboczny można 'wpisać' trzy koła -- patrz rysunek.
1. Jakie mają promienie?
2. Jaką część trójkąta wypełniają?
3. Jakie jest pole tego małego "dziubka" w środku...?!
trzy kola w trójkącie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trzy kola w trójkącie
Mi wyszło, że promienie mają długość:
\(\displaystyle{ r=\frac{a}{2(\sqrt{3}+1)}}\) a to dlatego, że
\(\displaystyle{ 2x=a-2r}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{r}=ctg30}\) no i takie tam... i właśnie tyle wyszło
\(\displaystyle{ r=\frac{a}{2(\sqrt{3}+1)}}\) a to dlatego, że
\(\displaystyle{ 2x=a-2r}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{r}=ctg30}\) no i takie tam... i właśnie tyle wyszło
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
trzy kola w trójkącie
Mając promień reszta podpunktów jest już prosta:
Ad. 2: Liczymy pola kół i trójkąta i stosunek
Ad. 3: Zauważamy, że łącząc środki kół dostajemy trójkąt równoboczny o znanej długości boku (równej \(\displaystyle{ 2r}\)), z którego koła wycinają w sumie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\pi r^{2}}\) - odejmujemy od pola trójkąta i wychodzi pole dziubka
Ad. 2: Liczymy pola kół i trójkąta i stosunek
Ad. 3: Zauważamy, że łącząc środki kół dostajemy trójkąt równoboczny o znanej długości boku (równej \(\displaystyle{ 2r}\)), z którego koła wycinają w sumie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\pi r^{2}}\) - odejmujemy od pola trójkąta i wychodzi pole dziubka