Suma długości przyprostokątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubuskie
- Podziękował: 5 razy
Suma długości przyprostokątnych
Suma długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 35 cm,a ich różnica 5 cm .Oblicz obwód tego trójkąta.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Suma długości przyprostokątnych
Stwórz układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a+b=35\\b-a=5\\a^2+b^2=c^2 \end{array}}\)
Rozwiązanie tego nie powinno stanowić problemu, obwód wychodzi wtedy \(\displaystyle{ 60}\).
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a+b=35\\b-a=5\\a^2+b^2=c^2 \end{array}}\)
Rozwiązanie tego nie powinno stanowić problemu, obwód wychodzi wtedy \(\displaystyle{ 60}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
Suma długości przyprostokątnych
x,y - przyprostokatne
z - przeciwprostokatna
układ rownań:
x+y = 35
x-y =5
x= 20
y=15
nastepnie z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ z ^{2} = x ^{2} + y ^{2}}\)
-- 25 mar 2010, o 16:07 --
\(\displaystyle{ O _{bwod} = x + y +z}\)
z - przeciwprostokatna
układ rownań:
x+y = 35
x-y =5
x= 20
y=15
nastepnie z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ z ^{2} = x ^{2} + y ^{2}}\)
-- 25 mar 2010, o 16:07 --
\(\displaystyle{ O _{bwod} = x + y +z}\)