n kąt i 2n kąt...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

n kąt i 2n kąt...

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wykaż, że długości boku n kąta i 2n kąta foremnego wpisanego w ten sam okag o promieniu 1 powiązane są zależnoscia:
\(\displaystyle{ x_{2n}= \sqrt{2-2\sqrt{1-\frac{x_n ^2}{4}}}}\)
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

n kąt i 2n kąt...

Post autor: DEXiu »

Robimy rysunek, zauważamy, że z definicji funkcji trygonometrycznej w trójkącie prostokątnym (bok \(\displaystyle{ x_{n}}\) będzie prostopadły do promienia okręgu poprowadzonego do wierzchołka \(\displaystyle{ x_{2n}}\)-kąta leżącego między końcami rzeczonego odcinka \(\displaystyle{ x_{n}}\)) \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}x_{n}}{1}=sin\alpha}\) (gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to połowa kąta opartego na łuku wyznaczonym przez odcinek \(\displaystyle{ x_{n}}\)). Teraz z "jedynki tryg." zamieniamy ten sinus na cosinus (\(\displaystyle{ \alpha}\) należy do pierwszej ćwiartki więc zarówno sinus jak i cosinus będą dodatnie) i korzystamy z tw. cosinusów dostając co należy
ODPOWIEDZ