obwód i pole równoległoboku
obwód i pole równoległoboku
Mamy dany równoległobok ABCD ma przekątną równą 10 cm, jedną wysokość DE= 6cm, a drugą wysokość DF =\(\displaystyle{ 2 \sqrt{21}}\). Odcinek EB=8 cm, a BF= 4cm. Jak obliczyć obwód i pole równoległoboku ABCD?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
obwód i pole równoległoboku
Jak dobrze zaczaiłem o czym piszesz to :
x = |AF|
y = |EC|
Zachodzi :
\(\displaystyle{ 6(8+y)=2\sqrt {21}(4+x)}\) oraz \(\displaystyle{ y^2+6^2=(4+x)^2}\)
x = |AF|
y = |EC|
Zachodzi :
\(\displaystyle{ 6(8+y)=2\sqrt {21}(4+x)}\) oraz \(\displaystyle{ y^2+6^2=(4+x)^2}\)