Wyznacz długość trzeciego boku trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
daniel285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 111 razy

Wyznacz długość trzeciego boku trójkąta

Post autor: daniel285 »

Boki trójkąta ABC mają długości 6 i 10, a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy\(\displaystyle{ r= \frac{4 \sqrt{14} }{7}}\). Wyznacz długość trzeciego boku tego trójkąta.

probowalem podstawic pod wzor\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\) ale nie wyszlo.
Ma ktos inny pomysł>?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz długość trzeciego boku trójkąta

Post autor: piasek101 »

Wzór dotyczy prostokątnego - a ten taki być nie musi.
Co do zadania :
post563664.htm
ODPOWIEDZ