Średnica koła.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ruda1200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 sty 2010, o 14:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Średnica koła.

Post autor: ruda1200 »

Słoik ma promień równy 4. Jaką najmniejszą średnicę może mieć garnek, w którym zmieszczą się 3 słoiki?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Średnica koła.

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \pi r^2>48\pi \\
r^2>48}\)

\(\displaystyle{ r \in \left( 4\sqrt{3}, + \infty \right)}\)
Przyjmując, że średnicę wyrażamy w liczbach naturalnych, najmniejsza liczba spełniająca to równanie to 7. Wtedy średnica będzie 14.
ODPOWIEDZ