dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
Dany jest trójkąt o bokach długości 4, 6 i kącie między nimi \(\displaystyle{ 120^o}\) . Wyznacz długosć promienia okręgu opisanego na trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{19}}\)
\(\displaystyle{ cos120^o=-1/2}\)
\(\displaystyle{ sin120^o= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{2 \sqrt{57} }{3}}\)
No i próbuje obliczyć r ale coś mi nie wychodzi
P liczylem z \(\displaystyle{ P= \frac{a*b*c}{4R}}\)
no i z tego mi wyszly jakies kosmiczne liczby \(\displaystyle{ P= \frac{36 \sqrt{1083} }{57}}\)
a r chcialem liczyc z \(\displaystyle{ r = ( 2P ) / ( a + b + c )}\)
ale najpierw pole musze miec
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{19}}\)
\(\displaystyle{ cos120^o=-1/2}\)
\(\displaystyle{ sin120^o= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{2 \sqrt{57} }{3}}\)
No i próbuje obliczyć r ale coś mi nie wychodzi
P liczylem z \(\displaystyle{ P= \frac{a*b*c}{4R}}\)
no i z tego mi wyszly jakies kosmiczne liczby \(\displaystyle{ P= \frac{36 \sqrt{1083} }{57}}\)
a r chcialem liczyc z \(\displaystyle{ r = ( 2P ) / ( a + b + c )}\)
ale najpierw pole musze miec
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
Szczególnie, że zadanie jest o trójkącie.daniel285 pisze:ten wzór tyczy sie wszystkich czworokątów tak??
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
sory, ale przed chwila robilem zadanie o czworokacie-- 23 mar 2010, o 21:54 --\(\displaystyle{ r= \frac{12 \sqrt{3} }{10+2 \sqrt{19} }}\)
jak to uprościć?
jak to uprościć?
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
rozszerzyć przez \(\displaystyle{ 5-\sqrt{19}}\) ??
wlasnie z tym mam problem jak 10 zamienia sie na 5
wlasnie z tym mam problem jak 10 zamienia sie na 5
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
\(\displaystyle{ r= \frac{12 \sqrt{3} }{10+2 \sqrt{19} }}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{6 \sqrt{3} }{5+2 \sqrt{19} }}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{6 \sqrt{3} }{5+2 \sqrt{19} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
Jesteś ,,typowym" uczniem który skreśla zamiast skracać - czyli dzielić licznik i mianownik przez tę samą (niezerową) liczbę.daniel285 pisze:\(\displaystyle{ r= \frac{12 \sqrt{3} }{10+2 \sqrt{19} }}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{6 \sqrt{3} }{5+2 \sqrt{19} }}\)
(2) przy pierwiastku też powinno ,,zniknąć".
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
Po skróceniu masz :
\(\displaystyle{ r= \frac{6 \sqrt{3} }{5+ \sqrt{19} }\cdot \frac{5-\sqrt{19}}{5-\sqrt{19}}=...}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{6 \sqrt{3} }{5+ \sqrt{19} }\cdot \frac{5-\sqrt{19}}{5-\sqrt{19}}=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
dlugosc promienia okregu wpisanego i opisanego
\(\displaystyle{ \frac{30 \sqrt{3}-6 \sqrt{57} }{6}=5 \sqrt{3} - \sqrt{57}}\)