Dane są punkty A(-2,-1), B(1,2) i C(-1,3).
1)napisz równanie prostej AB
2)napisz równanie prostej równoległej do prostej AB i przechodzącej przez punkt C
3) napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez punkt C
4) napisz równanie okręgu o średnicy AB
5)oblicz odległość punktu C od prostej AB
6)sprawdź czy trójkąt ABC jest prostokątny i oblicz jego obwód i pole.
PROSZĘ O POMOC!
Z góry dziękuję:)
Kartkówka z planimetrii
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Kartkówka z planimetrii
Tak w ogóle to bardziej podpada pod geometrię analityczną niż pod planimetrię.
1) Liczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ y-y_1= \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1} \left( x-x_1\right)}\)
2) Proste równoległe mają równe współczynniki a.
3) Proste prostopadłe mają współczynniki a przeciwne i odwrotne.
4) Wyznaczasz środek oddcinka AB (średnia arytmetyczna współrzędnych), a długość AS to promień okręgu.
5) Ze wzoru na odległość odcinka \(\displaystyle{ d= \frac{ \left|Ax_0+By_0+C \right| }{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
6) Twierdzenie Pitagorasa - musisz znaleźć długości wszystkich boków.
1) Liczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ y-y_1= \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1} \left( x-x_1\right)}\)
2) Proste równoległe mają równe współczynniki a.
3) Proste prostopadłe mają współczynniki a przeciwne i odwrotne.
4) Wyznaczasz środek oddcinka AB (średnia arytmetyczna współrzędnych), a długość AS to promień okręgu.
5) Ze wzoru na odległość odcinka \(\displaystyle{ d= \frac{ \left|Ax_0+By_0+C \right| }{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
6) Twierdzenie Pitagorasa - musisz znaleźć długości wszystkich boków.