dowód z czworokątem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wzornik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

dowód z czworokątem

Post autor: wzornik »

Wykaż, że pole dowolnego czworokąta ABCD jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2} |AC| \cdot |BD| \cdot sin \alpha}\) , gdzie AC i BD są przekątnymi tego czworokąta, natomiast \(\displaystyle{ \alpha}\) jest miarą kata pomiędzy tymi przekątnymi.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, o 17:12 przez wzornik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

dowód z czworokątem

Post autor: Justka »

Niech O punkt przecięcia przekątnych oraz \(\displaystyle{ |AO|=a, \ |OB|=b, \ |OC|=c, |OD|=d}\), wtedy

\(\displaystyle{ P_{czworokata}=\frac{1}{2}sin \alpha ab + \frac{1}{2} sin\alpha cd + \frac{1}{2} sin (\pi-\alpha) ad + \frac{1}{2} sin (\pi-\alpha) bc \\
P_{czworokata}= \frac{1}{2} sin \alpha (ab+bc+cd+ad)= \frac{1}{2} sin \alpha (a+c)(b+d)= \frac{1}{2} |AC| |BD| sin\alpha}\)


c.n.d.
ODPOWIEDZ