Witam. Mam problem z tym zadaniem. Nie jestem pewny czy dobrze odczytuje jego teść. Niby coś wyliczyłem, ale chyba o sprawdzenie mojej umiejętności korzystania z twierdzenia Talesa tu nie chodziło, więc obstawiam, że trzeba to zrobić inaczej.
Sznur o długości \(\displaystyle{ 12m}\) jest przymocowany do dwóch słupów tak, że jeden jego koniec znajduje się o \(\displaystyle{ 2m}\) niżej od drugiego. Odległość słupów wynosi \(\displaystyle{ 10m}\). W \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) długości sznura, licząc od miejsca jego niższego zamocowania, zawieszony został ciężarek. W jakiej odległości od miejsca niższego zamocowania sznura od słupa będzie się znajdować miejsce zawieszenia ciężarka. Wynik podaj z dokładnością do \(\displaystyle{ 0,001m}\).
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Lina i ciężarek.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Lina i ciężarek.
ciężarek będzie zaczepiony y - poniżej dolnego zaczepienia sznurka i x - od tego słupka.
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 4^2 \,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ \,\,\, ( 10 - y )^{2} + ( 2 + x )^{2} = 8^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 4^2 \,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ \,\,\, ( 10 - y )^{2} + ( 2 + x )^{2} = 8^{2}}\)