Długości boków czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Semtex4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 17 razy

Długości boków czworokąta

Post autor: Semtex4 »

Jeden czworokąt ma boki długości 2cm, 3cm, 4cm i 5cm. Drugi czworokąt jest do niego podobny, a suma długości najkrótszego i najdłuższego boku tego czworokąta równa się 28cm. Oblicz długości boków drugiego czworokąta.
Z góry dzięki za odpowiedź!
Awatar użytkownika
lesniewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 mar 2010, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: suburbia
Podziękował: 2 razy

Długości boków czworokąta

Post autor: lesniewicz »

k - skala podobieństwa
A+D=2+5
A'+D'=28
k(A+D) = A'+D'
A'=kA
B'=kB
etc...
ODPOWIEDZ