pola figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wzornik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

pola figur

Post autor: wzornik »

1. Wykaż, że jeśli suma długości wysokości trójkąta jest 9 razy większa od długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt, to trójkąt ten jest równoboczny.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, o 16:28 przez wzornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pola figur

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ r= \frac{h}{3}}\)
Mamy 3 wysokości równej długości, więc
\(\displaystyle{ 3h=3 \cdot 3r=9r}\)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ