Oblicz pole Czworokąta
Oblicz pole Czworokąta
Czworokąt ABCD jest opisany na okręgu o promieniu 2cm. Oblicz pole tego czworokąta , jeżeli AB=5cm i CD=3,4 cm.
- lesniewicz
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: suburbia
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole Czworokąta
dla dowolnego czworokąta opisanego na okręgu
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}r(a+b+c+d)}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}r(a+b+c+d)}\)
Oblicz pole Czworokąta
lesniewicz pisze:dla dowolnego czworokąta opisanego na okręgu
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}r(a+b+c+d)}\)
Jakby ktoś powiedział skąd bierze się ten wzór, to byłbym bardzo wdzięczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole Czworokąta
Z sumy pól trójkątów na jakie dzielimy czworokąt łącząc środek okręgu z wierzchołkami czworokąta.
Ps. Obowiązuje (oczywiście zmodyfikowany) w każdym wielokącie opisanym na okręgu.
Ps. Obowiązuje (oczywiście zmodyfikowany) w każdym wielokącie opisanym na okręgu.
Oblicz pole Czworokąta
Ok, tylko brakuje mi dwóch boków by skorzystać z tego wzoru.piasek101 pisze:Z sumy pól trójkątów na jakie dzielimy czworokąt łącząc środek okręgu z wierzchołkami czworokąta.
Ps. Obowiązuje (oczywiście zmodyfikowany) w każdym wielokącie opisanym na okręgu.
PS.
W ten czworokąt można wpisać koło, więc suma przeciwleglych boków jest stała. Korzystając jeszcze z tej własności można obliczyć pole tego czworokąta.
Dzięki za pomoc