wyznacz kosinus

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

wyznacz kosinus

Post autor: Kila »

Podstawa trojkata rownoramiennego i wysokosc opuszczona na podstawe maja rowne dlugosci.Wyznacz kosinus kata przy podstawie trojkata
Awatar użytkownika
kam_new93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 673
Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 106 razy

wyznacz kosinus

Post autor: kam_new93 »

podstawa to a
h=a
czyli trójkąt prostokątny o kącie który mamy wyliczyć to przeciwprostokątna a zarazem ramię=0,5podstawy + h z pitagorasa:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a ^{2}+a ^{2}= \frac{5}{4} a^{2} \Rightarrow \frac{ \sqrt{5} }{2}a}\)
zatem cosinus to połowa podstawy do ramienia:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2} }{ \frac{ \sqrt{5} }{2} } \Rightarrow \frac{1}{ \sqrt{5} }= \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
ODPOWIEDZ