Jak to można rozwiązać?
W walec wpisano kulę o promieniu \(\displaystyle{ r}\), jaką część objętości walca stanowi objętość kuli?
Kula wpisana w walec
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 09:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Kula wpisana w walec
Objętość kuli:
\(\displaystyle{ V_{k}= \frac{4}{3} \pi r^{3}}\)
Objętość walca:
\(\displaystyle{ V_{w}= 2 \pi r^{2}H=2\pi r^{2} \cdot 2r =4 \pi r^{3}}\)
Stosunek:
\(\displaystyle{ \frac{V_{k}}{V_{w}}= \frac{\frac{4}{3} \pi r^{3}}{4 \pi r^{3}} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{k}= \frac{4}{3} \pi r^{3}}\)
Objętość walca:
\(\displaystyle{ V_{w}= 2 \pi r^{2}H=2\pi r^{2} \cdot 2r =4 \pi r^{3}}\)
Stosunek:
\(\displaystyle{ \frac{V_{k}}{V_{w}}= \frac{\frac{4}{3} \pi r^{3}}{4 \pi r^{3}} = \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 09:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków