przekątna prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 00:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: GŁOGÓW
- Podziękował: 2 razy
przekątna prostokąta
Obwód prostokąta jest równy 20 cm. Jeden z jego boków jest o 2 cm dłuższy od drugiego. Oblicz pole tego prostokąta i długość jego przekątnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
przekątna prostokąta
\(\displaystyle{ 2a+2b=20}\)
\(\displaystyle{ b=a+2}\)
\(\displaystyle{ 2a + 2(a+2)=20 \Rightarrow 4a+4=20 \Rightarrow a=4}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
\(\displaystyle{ P=ab = 24}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+b^2} = \sqrt{16+36} = \sqrt{52} = 2 \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ b=a+2}\)
\(\displaystyle{ 2a + 2(a+2)=20 \Rightarrow 4a+4=20 \Rightarrow a=4}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
\(\displaystyle{ P=ab = 24}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+b^2} = \sqrt{16+36} = \sqrt{52} = 2 \sqrt{13}}\)