Trójkąt równoramienny.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pendolino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Trójkąt równoramienny.

Post autor: pendolino »

Dany jest trójkąt równoramienny ABC o bokach:
AB=6
BC=5
CA=5
oraz wysokość trójkąta BD. Obliczyć odległość pomiędzy punktem D, a pkt E leżącym na boku BC, będącym jednocześnie punktem styczności okręgu wpisanego w trójkąt.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt równoramienny.

Post autor: piasek101 »

Można wyznaczyć wysokość BD - bo mamy pole z Herona.

Potem promień okręgu wpisanego - ze wzoru z połową obwodu.

(S) -środek okręgu
(E) - punkt styczności na BC
|DC| i |EC| z Pitagorasa

Kąt (C) z kosinusów.
DE z kosinusów w trójkącie CDE.
ODPOWIEDZ