Okrąg i styczne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
saniia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Okrąg i styczne

Post autor: saniia »

Dwa okręgi \(\displaystyle{ o ( O_{1} ,r) i o ( O_{2} ,R)}\) gdzie r < R są styczne wewnętrznie w punkcie A oraz\(\displaystyle{ |O _{1} O _{2} |}\)=4cm.
a) Wyznacz długość promieni tych okręgów wiedząc, ze suma dlugosci ich promieni jest równa 10cm.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Okrąg i styczne

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ \begin{cases} R-r=4 \\ R+r=10 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ 2R=14}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} R=7\\ r=3 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ