W kole o promieniu r kąt środkowy o mierze...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
W kole o promieniu r kąt środkowy o mierze...
W kole o promieniu r kąt środkowy o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) wyznacza wycinek koła o polu równym \(\displaystyle{ 3\pi}\) oraz łuk o długości \(\displaystyle{ 2\pi}\) oblicz długość promienia r i miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
W kole o promieniu r kąt środkowy o mierze...
\(\displaystyle{ P= \frac{\alpha}{360^o}\pi r^2 \Rightarrow 3\pi = \frac{\alpha}{360^o}\pi r^2 \Rightarrow 1080 = \alpha r^2}\)
\(\displaystyle{ l= \frac{\alpha}{180}\pi r \Rightarrow 2\pi = \frac{\alpha}{180}\pi r \Rightarrow 360 = \alpha r}\)
rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1080 = \alpha r^2 \\ 360 = \alpha r \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l= \frac{\alpha}{180}\pi r \Rightarrow 2\pi = \frac{\alpha}{180}\pi r \Rightarrow 360 = \alpha r}\)
rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1080 = \alpha r^2 \\ 360 = \alpha r \end{cases}}\)