suma kwadratów długości symetralnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

suma kwadratów długości symetralnych

Post autor: yoana91 »

1)dany jest trójkąt o bokach długości
a=4
b=6
c=9
znajdź sumę kwadratów długości środkowych tego trójkąta.


liczyłam z tw. cosinusów i wyszedł mi brzydki wynik, bo musiałam zaokrąglać : 99
proszę o sprawdzenie

2) okrąg przechodzi przez wierzchołki trójkąta równobocznego, znajdź stosunek boków tego trójkąta do średnicy okręgu.

czy jest to \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{3} }{1}}\)?
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

suma kwadratów długości symetralnych

Post autor: enriqe »

co do pierwszego, liczyłem ze wzoru na długość środkowej i po podniesieniu do kwadratów i zsumowaniu wyszło mi 99,75. Pewny nie jestem czy to dobry sposób.
ODPOWIEDZ