Trójkąty-udowadnianie miary kąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
madziniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 mar 2009, o 12:20
Płeć: Kobieta

Trójkąty-udowadnianie miary kąta.

Post autor: madziniak »

W trójkącie prostokątnym ABC przedłużono przeciwprostokątną AB i obrano na przedłużeniach punkty D i E tak, ze |AC| = |AD| oraz |BE| = |BC| . Udowodnij, że kąt DCE ma miarę 135 stopni.

(cały czas mi wychodzi, że 0=0)
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

Trójkąty-udowadnianie miary kąta.

Post autor: bartek5 »


\(\displaystyle{ \sphericalangle \left|DCE \right|= \sphericalangle \left|ACB \right|+ \sphericalangle \left|BCE \right| + \sphericalangle \left| ACD\right|}\)
ODPOWIEDZ