długość odcinka, kąty wierzchołkowe

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Light
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 mar 2010, o 22:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

długość odcinka, kąty wierzchołkowe

Post autor: Light »

1) Punkt C należy do odcinka AB. Środkiem odcinka AC jest punkt D, a środkiem odcinka BC jest punkt E. Oblicz długość odcinka AB, jeśli |DC|=11cm

2) Jeden z kątów wierzchołkowych jest równy 144stopnie mniejszy od sumy dwóch kątów przyległych do drugiego z nich. Wyznacz miarę tych kątów wierzchołkowych.

3) W trapezie ABCD, w którym AB||CD przedłużono ramiona AD i CB do przecięcia się wpunkcie E. Oblicz CD, jeśli |AD|=1dm, |BC|=1,5dm, |DE|=2dm
ODPOWIEDZ