trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Grazynka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 mar 2010, o 20:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

trapez równoramienny

Post autor: Grazynka »

W trapezie równoramiennym ABCD(AB II CD) wysokość DE podzieliła podstawę na odcinki długości:|AE|=3cm i |EB|=7cm.Muszę obliczyć ile wynosi odcinek łączący środki ramion w tym trapezie.
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

trapez równoramienny

Post autor: Vieshieck »

Grazynka, Jeśli wysokość "odcięła" 3 cm, to tyle samo by odcięła z 2 strony. Wobec tego dłuższa podstawa ma 10 cm, a krótsza 10-(2*3) = 4cm

Szukany odcinek jest średnią arytmetyczną podstaw, ma więc 7 cm.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

trapez równoramienny

Post autor: florek177 »

narysuj drugą wysokość i wiesz ile wynosi górna podstawa. szukany odcinek to średnia arytmetyczna z obu podstaw.
Grazynka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 mar 2010, o 20:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

trapez równoramienny

Post autor: Grazynka »

Vieshieck-Dzięki bardzo...też tak kombinowałam,ale nie byłam pewna.
ODPOWIEDZ