Dane są dwa okręgi przecinające się w punktach A i B oraz wspólna styczna wyznaczająca punkty styczności k i l wykaż, że sieczna AB dzieli odcinek KL na połowę.
W tym zadaniu trzeba chyba wykorzystać twierdzenie o stycznej i siecznej.
styczne i sieczne
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 mar 2010, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódzkie
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
styczne i sieczne
niech X będzie punktem wspólnym prostych AB i KL
z twierdzenia o stycznych i siecznych mamy \(\displaystyle{ XK^2 = XA*XB = XL^2}\), czyli \(\displaystyle{ XK=XL}\)
z twierdzenia o stycznych i siecznych mamy \(\displaystyle{ XK^2 = XA*XB = XL^2}\), czyli \(\displaystyle{ XK=XL}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 mar 2010, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódzkie
styczne i sieczne
Ale czy te odcinki mają punkt wspólny ? Wg. mnie nie, bo przecinają się jedynie styczna i sieczna, chyba, że miałeś na myśli punkt wspólny siecznej i stycznej ?