pole koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karolcia_17_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 sty 2010, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gołdap

pole koła

Post autor: karolcia_17_ »

oblicz pole koła opisanego na kwadracie o boku piergwiastek 2
Tomcat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 62 razy

pole koła

Post autor: Tomcat »

Zrób rysunek. Zauważ, że średnica to przekątna tego kwadratu. Przekątną kwadratu wyznaczmy ze wzoru \(\displaystyle{ d=a\sqrt2}\) gdzie a to długość boku kwadratu. Obliczamy, widzimy że d = 2, stąd r = 1/2d=1 a więc pole koła zgodnie ze wzorem to: \(\displaystyle{ P=\pi r^2=\pi}\)
ODPOWIEDZ