Rozpatrujemy wszystkie prostokąty, których pole równa się \(\displaystyle{ 81cm^{2}}\), a długości boków, w centymetrach, są liczbami całkowitymi. Który z takich prostokątów ma największy, a który najmniejszy?
Z góry dzięki za odpowiedź!!!
Obwód prostokątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obwód prostokątów.
\(\displaystyle{ 81=a\cdot x}\)
\(\displaystyle{ O_b=2a+2x}\) ( z pierwszego wyznaczyć (a); wstawić do drugiego; szukać max otrzymanej \(\displaystyle{ O_b(x)}\)).
\(\displaystyle{ O_b=2a+2x}\) ( z pierwszego wyznaczyć (a); wstawić do drugiego; szukać max otrzymanej \(\displaystyle{ O_b(x)}\)).