Narysowane proste są styczne do okręgów. Jaka jest odległość punktu A od punktu O? Jakie pole ma zacieniowany trójkąt, a jakie pole wycinek koła ?
Styczne do okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mSe
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Styczne do okręgów
Rysunek 1
Odcinek \(\displaystyle{ |OA|}\) ma długość równą \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\), ponieważ jest on równy długości przekątnej kwadratu, którego bok jest równy promieniowi okręgu.
Rysunek 2
\(\displaystyle{ P= \frac{a \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{4 \cdot 5}{2}= 10 j ^{2}}\)
Rysunek 3
\(\displaystyle{ P_{w}= \frac{\alpha}{360^\circ} \ \cdot \ \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= 360^\circ-90^\circ-90^\circ-36^\circ=144^\circ}\)
\(\displaystyle{ P_{w}= \frac{144^\circ}{360^\circ} \ \cdot \pi \cdot 5^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{w}= \frac{144^\circ}{360^\circ} \ \cdot \ 25 \pi}\)
\(\displaystyle{ P_{w}=10 \pi}\)
Tutaj jest rysunek.
Odcinek \(\displaystyle{ |OA|}\) ma długość równą \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\), ponieważ jest on równy długości przekątnej kwadratu, którego bok jest równy promieniowi okręgu.
Rysunek 2
\(\displaystyle{ P= \frac{a \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{4 \cdot 5}{2}= 10 j ^{2}}\)
Rysunek 3
\(\displaystyle{ P_{w}= \frac{\alpha}{360^\circ} \ \cdot \ \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= 360^\circ-90^\circ-90^\circ-36^\circ=144^\circ}\)
\(\displaystyle{ P_{w}= \frac{144^\circ}{360^\circ} \ \cdot \pi \cdot 5^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{w}= \frac{144^\circ}{360^\circ} \ \cdot \ 25 \pi}\)
\(\displaystyle{ P_{w}=10 \pi}\)
Tutaj jest rysunek.