pole kolo o promnieniu = r

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marian758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 14 razy

pole kolo o promnieniu = r

Post autor: marian758 »

W trojkat prostokatny o przyprostokatnych 2 i 6 wpisano okrag o promieniu \(\displaystyle{ r}\). Oblicz pole kola o promieniu \(\displaystyle{ r}\).
afugssa

pole kolo o promnieniu = r

Post autor: afugssa »

Jeżeli przez \(\displaystyle{ a,b}\) oznaczymy przyprostokątne a przez \(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątną to promień \(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\). Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ