Wysokość czworościanu foremnego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Pankos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Płock
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Wysokość czworościanu foremnego

Post autor: Pankos »

Oblicz wysokość czworościanu foremnego, wiedząc, że jego objętość jest równa \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2}}{\sqrt{3}}}\) dm\(\displaystyle{ ^{3}}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wysokość czworościanu foremnego

Post autor: piasek101 »

Ze wzoru na objętość czworościanu foremnego masz krawędź; a potem z klasycznego wzoru na objętość ostrosłupa.
ODPOWIEDZ