pole i obwód rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
pole i obwód rombu
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} = \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot 10 = 20}\)
\(\displaystyle{ Ob=4a}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{ \left( \frac{1}{2}d_{1} \right)^2 +\left( \frac{1}{2}d_{2} \right)^2 } = \sqrt{2^2+5^2} = \sqrt{4+25} = \sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ Ob=4 \sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ Ob=4a}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{ \left( \frac{1}{2}d_{1} \right)^2 +\left( \frac{1}{2}d_{2} \right)^2 } = \sqrt{2^2+5^2} = \sqrt{4+25} = \sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ Ob=4 \sqrt{29}}\)