n-kąt wypukły, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3:...:n
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 09:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
n-kąt wypukły, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3:...:n
Dla ilu liczb naturalnym n \(\displaystyle{ \ge}\) 3 istnieje n-kąt wypukły, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3:...:n?
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
n-kąt wypukły, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3:...:n
czyli kąty w tym wielokącie to po kolei:
\(\displaystyle{ \alpha, 2\alpha, 3\alpha, 4\alpha, ..., n\alpha}\)
Czyli ich suma to:
\(\displaystyle{ \alpha(1+2+3+...+n) = \alpha \cdot \frac{1+n}{2} \cdot n}\)
A jednocześnie suma miar kątów wewnętrznych w n-kącie wynosi:
\(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180*}\)
\(\displaystyle{ \alpha, 2\alpha, 3\alpha, 4\alpha, ..., n\alpha}\)
Czyli ich suma to:
\(\displaystyle{ \alpha(1+2+3+...+n) = \alpha \cdot \frac{1+n}{2} \cdot n}\)
A jednocześnie suma miar kątów wewnętrznych w n-kącie wynosi:
\(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180*}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, o 18:27 przez pelas_91, łącznie zmieniany 4 razy.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
n-kąt wypukły, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3:...:n
Przyrównaj sobie te dwa wzory co wyliczyłem i wyznacz z nich alfę jako funkcję zmiennej n.
Założenie jakie jest nam potrzebne to \(\displaystyle{ n\alpha < 180*}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha < \frac{180*}{n}}\). I mamy nierówność z niewiadomą n z której mnie osobiście wyszło n > -1. I tak faktycznie może być bo jakie są przeciwskazania żeby stworzyć taki [jak w zadaniu] 17-kąt, 100-kąt czy 1000-kąt. Będą mieć bardzo małe kąty i tyle...
Założenie jakie jest nam potrzebne to \(\displaystyle{ n\alpha < 180*}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha < \frac{180*}{n}}\). I mamy nierówność z niewiadomą n z której mnie osobiście wyszło n > -1. I tak faktycznie może być bo jakie są przeciwskazania żeby stworzyć taki [jak w zadaniu] 17-kąt, 100-kąt czy 1000-kąt. Będą mieć bardzo małe kąty i tyle...
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
n-kąt wypukły, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3:...:n
Zwyczajnie nie umiem liczyć Po zapisaniu odpowiedniej nierówności jej rozwiązanie to przedział otwarty (-1;5) - jedyne liczby naturalne \(\displaystyle{ \ge 3}\) z tego przedziału to 3 i 4. Tak więc są dwa rozwiązania.pelas_91 pisze:Przyrównaj sobie te dwa wzory co wyliczyłem i wyznacz z nich alfę jako funkcję zmiennej n.
Założenie jakie jest nam potrzebne to \(\displaystyle{ n\alpha < 180*}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha < \frac{180*}{n}}\). I mamy nierówność z niewiadomą n z której mnie osobiście wyszło n > -1.