do poskładania

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
0516
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bończa
Podziękował: 14 razy

do poskładania

Post autor: 0516 »

a wiec tak : AB=CD=8; okrag ma srednice AC; NALEZY OBLICZYC POLE czworokata AMNC

trojkat ABC jest trojkatem rownoramiennym o podstawie AC=8 i wysokosci CD=8

ramiona z tego co wyliczylem maja po \(\displaystyle{ 4 \sqrt{5}}\)

punkty M i N to miejsca przeciec okregu o srednicy AC z bokami kolejno AB i BC

z dokladnego rysunku mozna ustalic ze punkt M = D



problem polega na tym ze liczenie czegokolwiek chyba mija sie z celem gdyz wyniki nie sa ciekawymi liczbami a jakiegos innego pomyslu na to zadanie nie mam. wydaje mi sie ze najlatwiej od pola trojkata ABC odjac pole DBN tylko nie moge wyprowadzic zadnej zaleznosci zeby je policzyc
Kiuui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 mar 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sadffg

do poskładania

Post autor: Kiuui »

z tego co napisales wydaje mi się że środek okręgu jest w punkcie D. jeśli by tak bylo to zadanie jest proste bo powstaje trapez równoramienny o podstawach 8 i 4 i wysokości 4 wiec pole = 24 ale nie wiem czy dobrze to rozumiem
0516
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bończa
Podziękował: 14 razy

do poskładania

Post autor: 0516 »

JESLI SREDNICA JEST AC, SRODEK BEDZIE W POLOWIE ODCINA AC A NIE W D
ODPOWIEDZ