Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wojtaz131
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa

Post autor: wojtaz131 »

Witam.
Mam takie zadanie:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 10cm, a przekątna ściany bocznej jest równa 16cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
Więc:
AU
AU
15wnjf9.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 43 razy
licząc z Pitagorasa druga przyprostokątna (w tym przypadku wysokość graniastosłupa) wyniosła:
\(\displaystyle{ \sqrt{156} cm}\)
niestety w odpowiedziach mam
\(\displaystyle{ \sqrt{39} cm}\)
Awatar użytkownika
delirioum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra/ Lelystad
Pomógł: 11 razy

Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa

Post autor: delirioum »

\(\displaystyle{ h^{2}}\) = 156
więc
h= 2\(\displaystyle{ \sqrt{39}}\) (rozkład na czynniki)

zatem
Pole graniastosłupa to obwód podstawy pomnożony razy wysokość : 4x10x 2\(\displaystyle{ \sqrt{39}}\) = 80\(\displaystyle{ \sqrt{39}}\)
jesli chodzi zaś o objętość jest to pole podstawy (100) razy wysokość ( 2\(\displaystyle{ \sqrt{39}}\) )
wojtaz131
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa

Post autor: wojtaz131 »

dziękuję.
Awatar użytkownika
delirioum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra/ Lelystad
Pomógł: 11 razy

Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa

Post autor: delirioum »

proszę bardzo
Kiuui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 mar 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sadffg

Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa

Post autor: Kiuui »

figury przestrzenne to stereometria a nie planimetria
ODPOWIEDZ