Nauczycielka dała nam takie zadanie:
'Oblicz obwód koła wpisanego w sześciokąt foremny o boku długości 6 cm.'
próbowałem ale ni jak nic mi nie może wyjść.
mógłby mi ktoś z tym pomóc? proszę was o pomoc.
PS. Jak zły dział Sorry, ale śpieszy mi się, mam nadzieję że dobrze wybrałem
EDIT: Czy jest wzór na przękątną w kwadracie? bo szukałem ale nic nie znalazłem
Obwód kołą w sześciokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wschowa
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obwód kołą w sześciokącie
Sześciokąt foremny składa się z sześciu trójkątów równobocznych, promień koła weń wpisanego to wysokość takiego trójkąta.
Przekątną kwadratu możesz z Pitagorasa, albo google.
Przekątną kwadratu możesz z Pitagorasa, albo google.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wschowa
Obwód kołą w sześciokącie
no tyle to ja wiem, problem w tym że ja nie moge wysokości obliczyć, nie wiem jak.
Obwód kołą w sześciokącie
Wysokość trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Obwód orkręgu\(\displaystyle{ 2 \cdot \pi \cdot r}\)
Więc po podstawieniu otrzymujey\(\displaystyle{ 2 \cdot \pi \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} = \pi \cdot a \sqrt{3}}\)
Obwód orkręgu\(\displaystyle{ 2 \cdot \pi \cdot r}\)
Więc po podstawieniu otrzymujey\(\displaystyle{ 2 \cdot \pi \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} = \pi \cdot a \sqrt{3}}\)