Prostokąt ABCD ma pole równe 28cm2. Prostokąt A'B'C'D'...
Prostokąt ABCD ma pole równe 28cm2. Prostokąt A'B'C'D'...
Prostokąt ABCD ma pole równe 28cm2. Prostokąt A'B'C'D' jest do niego podobny i ma wymiary 14 cm x 8 cm. Oblicz wymiary prostokąta ABCD.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, o 17:32 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WG
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Prostokąt ABCD ma pole równe 28cm2. Prostokąt A'B'C'D'...
\(\displaystyle{ P=28}\)
\(\displaystyle{ P ^{'}=14 \cdot 8=112}\)
\(\displaystyle{ k-skala podobieństwa}\)
\(\displaystyle{ k ^{2} = \frac{P ^{'} }{P}}\)
\(\displaystyle{ k=2}\)
Masz skalę podobieństwa i z tej skali liczysz boki: \(\displaystyle{ k= \frac{a ^{'} }{a}}\)
\(\displaystyle{ P ^{'}=14 \cdot 8=112}\)
\(\displaystyle{ k-skala podobieństwa}\)
\(\displaystyle{ k ^{2} = \frac{P ^{'} }{P}}\)
\(\displaystyle{ k=2}\)
Masz skalę podobieństwa i z tej skali liczysz boki: \(\displaystyle{ k= \frac{a ^{'} }{a}}\)