Miara kąta - trójkąt prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Berial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lis 2009, o 01:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk

Miara kąta - trójkąt prostokątny

Post autor: Berial »

Na przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) obrano punkty \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\) takie, że \(\displaystyle{ \left|AD \right| = \left|AC \right|}\) oraz \(\displaystyle{ \left| BE \right|= \left| BC\right|}\). Wykaż, że kąt \(\displaystyle{ DCE}\) ma 45 stopni.

Generalnie starałem się zrobić to zadanie z twierdzenia - "Naprzeciw równych boków leżą równe kąty" niestety wychodzą mi dziwne rzeczy - może jakaś podpowiedz
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Miara kąta - trójkąt prostokątny

Post autor: piasek101 »

Idzie z tego, że suma katów ostrych trójkąta prostokątnego to 90.
Szukaj trójkątów równoramiennych.
Berial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lis 2009, o 01:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk

Miara kąta - trójkąt prostokątny

Post autor: Berial »

Sprawdzam na wszystkie mozliwe sposoby i wychodza mi sprzecznosci. Moze zle rysunek zrobilem?
Mozesz podac z jakich katow/rownan rozwiazywales?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Miara kąta - trójkąt prostokątny

Post autor: piasek101 »

Kąty ostre trójkąta ABC to (x) i (y).

Zatem któreś kąty trójkąta ACD (równoramienny) mają po (90 - 0,5 x); natomiast trójkąta BCD mają
po (90 - 0,5y).

Czyli kąty trójkąta CDE to: (szukany); i po jednym z podanych.
ODPOWIEDZ