Udowodnij, że jeżeli a,b i c są długościami boków trójkąta, to \(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} > \frac{1}{2} c ^{2}}\)
Jeżeli ktoś może to zrobić to będę wdzięczna
Dowód- trójkąt
- martuska31
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Dowód- trójkąt
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 20:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 13:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Dowód- trójkąt
korzystając z zależności w tw. cosinusów, dla konta \(\displaystyle{ \alpha}\) pomiędzy ramionami a, b:
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 > \frac{1}{2}(a^2 + b^2 - 2ab\cos \alpha)}\)
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 > -2ab\cos\alpha}\)
nierówność oczywiście spełniona dla \(\displaystyle{ \cos\alpha > 0}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha\in (0, 90^\circ)}\)
im miara kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) bliżej 180, tym prawa strona większa
sprawdźmy skrajny i dość abstrakcyjny przypadek gdu \(\displaystyle{ \alpha = 180^\circ,\ \cos\alpha = -1}\) :
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 > 2ab}\)
\(\displaystyle{ a^2 - 2ab +b^2 > 0}\)
nierówność jest spełniona, bowiem \(\displaystyle{ a^2 -2ab +b^2 = (a-b)^2 > 0}\)
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 > \frac{1}{2}(a^2 + b^2 - 2ab\cos \alpha)}\)
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 > -2ab\cos\alpha}\)
nierówność oczywiście spełniona dla \(\displaystyle{ \cos\alpha > 0}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha\in (0, 90^\circ)}\)
im miara kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) bliżej 180, tym prawa strona większa
sprawdźmy skrajny i dość abstrakcyjny przypadek gdu \(\displaystyle{ \alpha = 180^\circ,\ \cos\alpha = -1}\) :
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 > 2ab}\)
\(\displaystyle{ a^2 - 2ab +b^2 > 0}\)
nierówność jest spełniona, bowiem \(\displaystyle{ a^2 -2ab +b^2 = (a-b)^2 > 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Dowód- trójkąt
Zał.\(\displaystyle{ a,b,c>0, \ a+b>c.}\)
Teza \(\displaystyle{ a^2+b^2> \frac{1}{2}c^2}\).
Dowód niewprost
\(\displaystyle{ \neg (a^2+b^2> \frac{1}{2}c^2 ) \Rightarrow a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \Rightarrow \left(a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \wedge a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \right) \Rightarrow \left(a \le \frac{1}{2}c \wedge b \le \frac{1}{2}c\right) \Rightarrow a+b \le c \Rightarrow \neg \left(a+b>c \right) .}\)
Teza \(\displaystyle{ a^2+b^2> \frac{1}{2}c^2}\).
Dowód niewprost
\(\displaystyle{ \neg (a^2+b^2> \frac{1}{2}c^2 ) \Rightarrow a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \Rightarrow \left(a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \wedge a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \right) \Rightarrow \left(a \le \frac{1}{2}c \wedge b \le \frac{1}{2}c\right) \Rightarrow a+b \le c \Rightarrow \neg \left(a+b>c \right) .}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 13:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Dowód- trójkąt
wyjaśnij prozę na jakiej podstawie jest ta implikacja
\(\displaystyle{ a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \Rightarrow a \le \frac{1}{2}c \wedge b \le \frac{1}{2}c}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \Rightarrow a \le \frac{1}{2}c \wedge b \le \frac{1}{2}c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Dowód- trójkąt
Z nierówności średnia kwadratowa - średnia arytmetyczna i nierówności trójkąta:martuska31 pisze:Udowodnij, że jeżeli a,b i c są długościami boków trójkąta, to \(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} > \frac{1}{2} c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{a^2+b^2}{2}}\ge\frac{a+b}{2}>\frac{c}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Dowód- trójkąt
Fkatycznie zdarzyło mi śię pomylićbane pisze:wyjaśnij prozę na jakiej podstawie jest ta implikacja
\(\displaystyle{ a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \Rightarrow a \le \frac{1}{2}c \wedge b \le \frac{1}{2}c}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \Rightarrow \left(a^2 \le \frac{1}{2}c^2 \wedge b^2 \le \frac{1}{2}c^2 \right) \Rightarrow \left(a \le \frac{1}{ \sqrt{2} }c \wedge b \le \frac{1}{ \sqrt{2} }c \right) .}\)
I w ten sposób caly moj dowód nie jest dowodem.